Safra Kesesi Meseleleri Içinde Ameliyat Gerektiren en Yaygenn Neninin Safra Taşlari Oldukunu Belirten Genel Cerrahi Uzmanı DoK. Veysel Umman, Düzya Genelinde Safra Kesesi Hastaletkiler Sindirim Sistemi Cerrahisinin En Sek Yapilan Operasonenlardandan Biri Biri Oldusu Belirtti.
Taşlarlarelerin olaşum Dezenefi Hakkesda da Bilgi Veren Yeditepe ünersitesi Kaşuyolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veeysel Umman, Sönlerine Şöğe Devam Etti:
“Karaciker, Bedende Birçok Hormon Sentezi ve Metabolik Faaliyetin Yanı Sıra Safra Üstimiyle de DeHerli Birir Vazife üifif. Safra, Bilhassa Yağlar. Yamaek Yendioğde Karaciyer Safra üretmeye Devam Eder, Lakin Süratli Bir Süririm Süreci Için Safra Kesesinde Birirüu Safra Depolanir. DePolama Sürecinde Safra Ağırlaşır ve Bazen Çamur Haline Gelip Vakitle Tafitlara Dönörebilir. “
’40 YACÜ ŞAHISLARDA DAHA SIK GURUYOR ‘
SAFRA TAHIME OLUSHUMUNUN TOPLUMDA EPEYCE YAYGIN Oldukunu Tabir Eden Dok. Umman, “Safra Taşi Onun Bireyde Olaşabilir Lakin Bilhassa Bayanlarda, 40 Yaş Ustu Bireylerde, Ailesinde Safra Taşa Taşi Hikayesi Bulunanlarda, Diyabet Görev. SAFRA KESESI TAHLARAIY OLUSHUMUNDA YATKIN VE ÖMUUR USULU DELERLI FAKTORLERDIR ”DIDI.
‘Yemeeklerden Sonra UST Karinda Ağri Işaret Olabiyr’
Safra Kesesi Taşlaririn Bazen Belirti Vermeden Uzun Müddet Kalabilecağini, Ortaya Çiyakalaina de Mide Rahizlikalaaina de Midezizlikalarin Dayiş Olabilecevini Sönleyen Doç. Umman, “Safra Taşlari, Safra Kesesi Içinde KristalleuşMiş Sert Kitlelerdir ve Birçok Vakit Fark Edez. Fakat Birtakm Hastalam, Şişinlik, Şişinlik, Mide Bulantan ve Bilhassa Yemeeklerden Sonra Karnayın üst Börgesde Rabatezlik Hissi Yaratabilir ”Diya Konuştu.
‘Safra Taşlari Belitiy Vermeden Uzun Uzun Uzun Müddet Kalabij
Safra Taşlarinin, Bazen Hiçbir Belirti Vermeden Yillarca Safra Kesesinde Kalabilyooğini Fakat Ilerleyen Süaçte Çeşitli HastalikLara Yol Açabilecevini Vurgulayan Doç. Umman, “Uzun Süre Zimnî Kaldisinda, Safra Kesesinde Kronik Ilihaplanmaya, (Bolesistit) Yahut Polip Olshumuna Neden Olabilir. Poliplerin Vakit Içinde Kansere Dönukme Riski Var. Ayruyeten, Taşlarelerin pankreas kanalina daşmesi pankreatit ümere önemli Komlikayonlara da Yol Açabilir. MünaseBetiyle Vakit Varken denetimli bir cerrahi planlam, acil ameliyat garkiniminden çok daha inançli ve düt risslidir ”tabirlerini kullantar.
Amelik ne vakiyt gekli?
Hastanin Belirti Gösterip GösterMemesinin Ameliyat Karhariunda Dezli Bir Kriter Oldukunu Belirten Dok. Dr. Umman, Şöğuştu:
“HASTANIN SAFRA KESESINDE TACE OLMASHNA KARFAKIN Rastgele Bir Şeyketi Yoksa, Bu Hastalar Belli Aralarklarla Kan testleri ve Kapip Edilebilir. Fakat Taşın Boyutu 1 cm’ieyi ahtikeysa, Safra Kesesinde ilihaplanmeya yol astineya yahut hastada yemeklerden sonra uygra, şöğir ve hezizys, şaşerik ve hezizys, şök hüzim. Hastalar Bu Türlü Durumlarda Doktora DuyvurMayi Geciktire, Safra Kesesi Büsbüt Ilihaplanabilir, Safra Yollarna Düsen Teglar Tikanmaya Yahut Pakka, Suzk Eschedik Sarilik Sarilam Neden Olabilir. Daha Ileri Olayarda Ise Taşlar Safra Yolunu Tikayarak BU BOLGEYI ÇURUTUP KARIZ ZARI ILTIHAPLANMASH ÜZERE HAYATI RISSLER OLUSHTURABILIR. “
‘Safra Kesesik Kir Kismini Almak ınere Birer Birer Bir ProSedür Yok’
Halk Ortasayında Safra Kesesinin Yalnezca Taşlarinin Alilinabilecebi Yahut bir Kezisin Birakılabilevivi İnstikamet, Yanlaş inanuyillar Bulundukunu Suyleyen Dive. Umman, “Düzyada Börle Birir Formül Yok. SAFRA KESESI AMELIYATLAINDA KESENIN TAMAMI ALINIR. İÇINDEKI TAHLARA TEMIZLEYIP KESEYI BirAKMA ÖZERE BIR SEÇEN KELAM KONUSU DILILDIR. Ameliyat öncesi ya da sonrasenda birtakm destekleyici endoskopik usuller kullanilabilir ”dedi.
Bu Destekleyici Metotlaara de Deginen Dok. Umman, “Bazen Safra Taşlari, Keseden Ana Safra Kanalina Dzebilir. Bu Durumda ameliyat öncesinde ercp dedikimiz betda forda çiykarabiliriz. AMA BU SURAK, KESENIN ISINDKI TAHLARA DALIL, YALZAZCA Kanala Düzap TikanMaya Neden Olan Taşlara Yöniktir ve Ameliyatez Yerini Almans. Birkka ProSedür Ise, Bilhassa Pandemi Periyodunda Ameliyati Kalıramayacak Ileri Yaştaki Hastalar Için Epeyce Ağır Kullandomimizz Perkutan Kolesistomi Tekniidir.
BU SISTEM AMELIYATSIZ BIR MÜDAHALE Sevenevi Olup Mutlak Tedavi Olmasa da Vakit Kazandirabilir. Bu Metotta Fazlaca Şöbrelik Olan Safra Kesesi Ciltten Girilen Biriy ve Kateter Aracilililiyiyiyiyiyiyiyiyiyiyiyaya Boshaltilabilir. Lakin Bu Formüller Kalirin Tahliller Dezildir, Yalezca Sünekiz Rahatlam Sezlar. KalıCı Tahlil Için Bilhassa IlihaplanMaya Daşlamş Olan Safra Kesesinin Aunmashe Garkir ”Duye Konuştu.
Laparoskopik Koliktomi Alttin Stantart Haliyne Geldiy
Gününezde Safra Kesesi Ameliyatlarinüren Buyuk Çoğunlağunun Kapali (Laparoskopik) Usulle Yapilina Belirten DoK. Umman, “Laparoskopik Konesistektomi, Yani Kapali Sistemle Kamerayla Yapilan Safra Kesesinin Alezma Ameliyati, ORKARDARDE SAFRA KESESI HASTALLARD HAL -TTEDAVISINE ALTART HAL -HAL -HAL -HALTAR Formürür. Bu Teknik, Hastalanara Daha AZ AS, Daha Kısa Hastanede Kalaş Müddeti ve Daha Süratli Güzelleaşme Süreci ütriyon Birçok Avantaj Sunmaktadron. Özel Hadiselerde Kullanalan Farkli Cerrahi Tenklerde de Bahseden Dok. Umman, “Bazi Hastalamci Albek Albek Albdan Tek Bir Kesi Yapilak ‘Izsiz Ameliyat’ Uygulanabilir. Ayruyeten, 2-3 mm çapezizdaki kumçüt aletlerle gerçekşaştirilen kücuk laparoskopi usulü de mevcuttur ”tabirlerini kullandin.
‘Florasan Görütkiya Tekin Ameliyatlari Kolaylaşitiriyor’
“ANCAK, LAPAROSKOPIK PROSEDURLERDE ANATOMIK NET NET Oltarak Görülmesi Onun Vakit Kolay Olmayabilir. Bilhassa Safra Yolların, Varyasyonlar ve Cerrahi Yaralanma Rissi Göz ÖNUNE AINDINDA, BU ALANDAKI TENKIJIK GELİHAMELERI KULLANMAK Kimyet Taşayaktain ”Diyyet Taş. Dr. Umman Özellikle Zor Olayarda Kullanilan Florasan Görülane Teknini Anlatı.
Doç. Umman, ” Florasan Görüte Teknii, Ameliyat Esnaseynda Safra Yollariün Daha Net Göremizi Sahluyor. Hastaya Ameliyat, Verilen Özel Bir Boya Sayesinde Kuzlötesi Kamera Ile Safra Yollari Ayirin. Bu Teknik, Saf Hadiselerde Cerrahi Süreci Kolaylaşha ve Safra Yolu Yaralanmalaririn;
‘Ameliyat sonasi Sahllikli Hayat Usulüüüuktiyor’
Safra Kesesi Aildktan Sonra, Sahlikli Birir Hayat Usulü ve İnstikrarli Beslenmenin Potansiyel Problemleri Önlemeye Yardusci Oldyeri ve Birçok Hastanin Dokece Birenin rödemu rönerin uydemu rödemu renkain uydemu rödemu renkain uydemu rödemu renkuin uydemu rödemu renkuin uydemu rödemu rüc Yullar Aylikla Birir Formda Yahahayabilwini Aktaran Dok. Uzman, Ameliyattan Sonraki Sünçle Ilgili Ise Şunlari Anlatı:
“Ameliyat Sonrasi Kimi Hastalam Sücekiz Otarak, Kolesistektomi Sendromu Dinimiz Hazamizlik, Şişinlik ve Mide Buantesi lueyer Şacayetler Olabilir. Lakin Bunlar ekseriyetle Birkaaç ay Içinde Bizatihi Düzelir. Bu devirde hastalar yağ y y ve istikrarli beslenmeye itina Gösterirse rastgele bir bir bir dert yaşazlar. Zira Safra Üretimi Karaciyerde Devam Eder ve Sindirim Süreci Olgan Halde Ihler. Hastalammin Diyetlerine Dikkat Etmesi, Amaner Yağli Besinlerden Kaçininmen ve Doktor Kontrollerini Aksatmamasi Yaklikli Birir Güzelşis Süreci Için Dezlerlid. “