Güney Kore, güvenlik kaygıları nedeniyle Çinli teşebbüs DeepSeek’in yapay zeka sohbet botunun kullanımını sınırlayan ülkeler ve şirketler ortasına katılarak, hükümete ilişkin aygıtlardan DeepSeek hizmetlerine erişimi engelledi.
Yonhap Haber Ajansı’nın kimliği açıklanmayan birden fazla kaynağa dayandırdığı haberine nazaran, Güney Kore’nin savunma, dışişleri ve ticaret bakanlıkları, yetkililerin hükümet bilgisayarlarından bu hizmete erişimini kısıtladı.
Savunma Bakanlığı, Perşembe günü Bloomberg News’e yaptığı açıklamada, üretken yapay zeka hizmetlerine yönelik güvenlik ve teknik telaşlar nedeniyle çalışma bilgisayarlarında “gerekli önleyici tedbirleri” aldığını belirtti.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı ise hizmetin güvenlik incelemesinin sürdüğünü, lakin hangi spesifik güvenlik tedbirlerinin alındığını doğrulamadığını söyledi.
Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı, Bloomberg News’e gönderdiği iletide, harici ilişki kurabilen bilgisayarlarda DeepSeek’e erişimin süreksiz olarak kısıtlandığını bildirdi.
DÜNYADAN DEEPSEEK YASAKLARI
Dünyanın dört bir yanındaki şirketler ve devlet kurumları, Çin hükümetine data sızdırma mümkünlüğü ve zayıf saklılık tedbirleri nedeniyle DeepSeek’e erişimi sonlandırmak için önlemler aldı.
Avustralya, DeepSeek hizmetlerini tüm hükümet sistemlerinden ve aygıtlarından yasaklarken, İtalya, tüketici datalarını korumak için bu hizmetin engellenmesini emretti. İrlanda ise, Avrupa Birliği’nin kapalılık maddelerini ihlal etme potansiyeli nedeniyle şirketten daha fazla bilgi talep etti.
Japonya, Dijital Dönüşüm Bakanı Masaaki Taira’ya göre, son derece hassas bilgileri işleyen tüm hükümet aygıtlarında üretken yapay zeka hizmetlerinin kullanımını fiilen yasaklamış durumda. Lakin, başka aygıtlar için kullanım kararı bakanlıklara bırakılmış durumda.
Geçtiğimiz hafta Bloomberg News, yüzlerce özel şirketin de DeepSeek’e erişimi engelleme konusunda önlemler aldığını bildirdi.
Çinli yapay zeka hizmeti, Hangzhou DeepSeek Yapay Zeka Temel Teknoloji Araştırma Şirketi tarafından geliştirildi ve ABD merkezli OpenAI şirketinin ChatGPT botuyla rekabet ediyor.