Kontrolsüz biçimde atmosfere giren uzay çöpleri, giderek büyüyen bir tasa kaynağı haline geliyor.
Uzaydan düşen kesimler, havada seyir halindeki uçaklarla çarpışma riski oluşturabilir.
Çarpışma mümkünlüğü düşük olsa da, bu türlü bir olayın sonuçları felaket olabilir.
FAA, SPACEX’İN STARSHİP 7 ENKAZI İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATTI
Son olarak, Federal Havacılık Yönetimi (FAA), 16 Ocak’ta SpaceX’in Teksas’taki Starbase tesisinden fırlattığı Starship 7’nin kaybı üzerine bir soruşturma başlattı.
Starship 7’nin enkazı, Atlantik Okyanusu’na, Turks ve Caicos Adaları yakınlarına düştü. Kimi enkaz modüllerinin kara üzerinde bulunduğu bildirildi.
UÇAKLARI SÜREKSİZ OLARAK YAVAŞLATTI
FAA, olay sırasında “Enkaz Müdahale Alanı” oluşturdu ve uzay aracı enkazının düşme riski taşıdığı bölgelerde uçakları süreksiz olarak yavaşlattı yahut kalkış noktalarında bekletti.
Bazı uçaklar, etkilenen bölgelerden uzak durmak için düşük yakıt düzeyleri nedeniyle istikametlerini değiştirmek zorunda kaldı.
FAA, bu tedbirin süreksiz olduğunu ve durumun değişebileceğini belirtti.
YENİ ARAŞTIRMA: UZAY ÇÖPÜ TEHDİDİ ARTIYOR
Bu olay, kısa müddet evvel Scientific Reports mecmuasında yayımlanan “Atmosfere Tekrar Giren Uzay Objeleri Nedeniyle Hava Alanı Kapatmaları” başlıklı yeni bir araştırmayı gündeme getirdi.
Araştırmaya nazaran hem uzay çöpü girişlerinin hem de havayolu uçuşlarının sayısındaki artış, çarpışma riskini yükseltiyor.
Bazı ülkeler, uzay çöpü girişleri sırasında hava alanlarını evvelden kapatma kararı alabiliyor.
HAVA ALANLARI NE KADAR RİSK ALTINDA?
Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden Ewan Wright, “Her yıl, ABD’nin kuzeydoğusu yahut Kuzey Avrupa üzere ağır hava alanlarında denetimsiz bir uzay çöpü düşme mümkünlüğü yüzde 26. Yetkililer bu riske karşı hava alanlarını kapatmayı tercih edebilirler, lakin bu durum ekonomik kayıplara ve ek güvenlik problemlerine yol açabilir.” diye konuştu.