Adana Eczacı Odası Hizmet Binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında 2024 yılının hem hastalar hem de eczacılar için büyük zorluklarla geçtiğini söyleyen Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve sıhhat hizmetlerini, ağır mali yükler altında ezilerek sürdürebildi. Şayet bu duyarsızlık devam ederse, 2025 yılı eczaneler için Eczanelerin ışıklarının söndüğü, sıhhat kapılarının kapandığı karanlık bir yıl olacaktır. 2009 yılında “sağlıkta tasarruf” ismiyle başlayan ve sistematik formda ilaç harcamalarının kısılmasına yönelik uygulamalar, bugün önemli bir krize dönüşmüştür. Son 15 yılda ilaç harcamalarının Gayrisafi Ulusal Hasıla (GSMH) içindeki hissesi yarı yarıya düşürülmüştür. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasının altındadır ve Türkiye, ilaç ve sıhhat harcamalarına en az bütçe ayıran ülkeler ortasına girmiştir. Bunun sonucunda;
“İLAÇ TEMİN EDEMEZ HALE GELDİK”
Eczacılar, ilaç temin edemez hale gelmiş, hastalarımız tedavilerine ulaşamaz olmuştur.
Küçük sermayelerle işletilen eczaneler, sıhhat sisteminin mali manada en kırılgan halkası olarak ekonomik bir çıkmaza sürüklenmektedir. Enflasyonun her kısmı etkilediği bir devirde, eczacılar azalan kârlılıklar ve artan maliyetler karşısında ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bu nedenle, ilaç fiyat kararnamesinin enflasyon oranlarına nazaran güncellenmesi ve eczanelerin sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşmasını sağlayacak biçimde her fiyat güncellemesiyle karlılık baremlerinin otomatik artması uygulamasının hemen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Eczanelerimizin ilaç ve sıhhat hizmetlerini sürdürebilmesi için ekonomik şartlara uygun bir protokol acilen hayata geçirilmelidir. 30 bini aşkın eczanenin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, fakat gerçekçi şartlarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak bir protokole bağlıdır.”
ACİL VE İVEDİ TALEPLERİMİZ
ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ, taleplerini şu halde sıraladı;
-İlaç Fiyat Kararnamesinin, öncelikle günün ekonomik şartlarına uygun olarak ve enflasyon oranlarına nazaran güncellenmesi, Eczanelerin sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşmasının sağlanması,
-Her fiyat güncellemesiyle, eczacı baremlerinin de otomatik artması uygulamasının hayata geçirilmesi,
-Eczanelerimizin ilaç ve sıhhat hizmetlerini sürdürebilmesi için “ekonomik şartlara uygun” bir SGK protokolünün acilen hayata geçirilmesi Kamu Kurum İskontosu yükünü ve dertlerine tahlil bulunmasıdır.
-Bizler eczacılar olarak, yaşanan bu meseleleri ve taleplerimizi tekraren yetkililere ilettik. Fakat ne hastalarımız ne de meslektaşlarımız ismine kalıcı ve gerçekçi bir tahlile ulaşılamamıştır.”
“ECZANELERİ AÇIK TUTMAK İSTİYORUZ”
Çözümsüzlüğün sona ermemesi durumunda halkın karşılaşacağı sorunların altını çizen Lider Ecz. Yalbuzdağ, “Hastalarımız ilaçlarına ulaşamayacak, Eczanelerimiz birer birer kapanacak, Halk sıhhati telafisi güç bir krize sürüklenecektir! Mesleğimize yapılan bu haksızlığı kabul etmiyoruz! Eczanelerimiz bu şartlarda ayakta kalamaz! Acil tedbirler alınmazsa, eczane iflasları an meselesidir! Biz eczacılar, halkımızın sıhhat kapısını açık tutmak için buradayız ve çabamıza devam edeceğiz! Haklı taleplerimiz karşılanana kadar susmayacağımızın bilinmesini istiyoruz.” diye konuştu.