Kayseri’de İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selahattin Erdem, “Sarı serum eşittir vefat olabilir. Bu manada çok dikkatli olmamız gerekir. Zira bunların yol açacağı alerjik tepki direkt mevte yol açabilmektedir” dedi.
Dr. Selahattin Erdem, son vakitlerde gündem haline gelen sarı serum hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Erdem sarı serumun, tıp topluluğunda ‘Serum Fizyolojik, Ringer Laktat, Dekstrozlu Sıvı’ denilen, sıvıların içine katılan vitamin preperatları sonrası, sarı rengini alması sonucunda oluşan sıvıya ‘sarı serum’ dendiğini aktardı.
Erdem şu tabirleri kullandı:
-Halk ortasında bir halde bunun beden immun sistemini güçlendirdiği, griplere karşı koruduğu, bir anda insanı dinçleştirdiği düşünülmektedir. Fakat sarı serum, bir vitamin kompleksidir. Bu hastalık evresinde çok kullandığımız bir durum değildir. Fakat halk ortasında bu türlü bir ilgi, bilgi ya da bu formda bir inanç sonrasında kullanımı artmaktadır. Daha çok konutlarda, sıhhat kabinlerinde bazen eczanelerde, bazen çok yetkili olmayan lakin daha evvel bu usulde tedaviler uygulamış bireyler tarafından uygulanmaktadır.
‘KALP DURMASINA KADAR GİDEN SONUÇLARA NEDEN OLABİLMEKTEDİR’
Sarı serumun içinde bulunan kimi unsurların alerjil olduğunu aktaran Dr. Erdem, “Sarı serum, içerisindeki B vitamini kompleksini, bilhassa de ‘B2 Riboflavin’ dediğimiz unsurun verdiği renk sonrası oluşur. B vitamini kümesi epey alerjik bir kümedir. Anaflaktik tepki dediğimiz, en çok korktuğumuz tepkilerden birini oluşturmaktadır. Bu tepkiler da teneffüs zahmeti, nefes darlığı, ani kas güçsüzlüğü, ritim bozukluğu ve kalp durmasına kadar giden sonuçlara neden olabilmektedir. Bu manada yetkisiz bireyler, bilmeyen bireyler ya da acil müdahale edilmeyecek yerlerde bu serumların verilmesini önermemekteyiz. Sarı serumlar, bilgili şahıslarda, gerekli hastalarda, gerekli hastalara müdahale edilebilecek durumlarda ve uygun olduğunu düşündüğümüz hastalık kümelerinde verilebilir. Fakat bilinen bir yanlış da şudur; Bu katiyetle bir gribal enfeksiyonun tesirini ortadan kaldırmaz. Bedenin savunma sistemini büsbütün güçlendirmez. Bedeni büsbütün bağışıklıklara karşı korumaz. Yemek olarak alabildiğimiz vitaminler bizim için daha değerlidir” diye konuştu.
‘HER SARI SERUM, ALERJİK SERUM DEĞİLDİR’
Sarı serum hakkında bilinmesi gerekenlere değinen Dr. Erdem, “Yine bilinen bir yanlış da şudur; Her sarı serum, alerjik serum değildir. Birtakım vitamin kümeleri da bu serumları sarı renge boyamaktadır. Lakin bu Anaflaktik tepkiye yol açan serum kümesi değildir. Bunu uygularken, uygulayıcı, doktor, profesyonel kişi, bunun size vitamin kompleksi mi, antibiyotiğe ya da öteki bir İlaca bağlı mı? Onun bilgisini verebilmektedir. Yeniden bu kümede, şayet uygun ellerde ise tek başına serum yerine ağızdan alınabilen ilaçlarda kafidir. Biz aslında serumu daha çok oral alamayan, yani beslenemeyen, beslenmesi bozulmuş, çok kusan ve bir biçimde genel durumu berbatlaşan bireylerde süratlice bedende cevap alabilmek için uyguladığımız bir tedavi formülüdür. Herkese her biçimde bu serumlar ya da bu biçim tedaviler uygulanmaz. Uygulayacak kişi, uygun formda, uygun dozda, uygun yerde ve acil müdahale edebilecek formda bir ekipman bulunduruyorsa uygulanabilir ve bu manada, ‘daha evvel bunların testi yapılmış mı, yapılmamış mı?’ üzere bir bilgi dolaşmaktadır” dedi.
‘ALERJİK TEPKİ DİREKT VEFATA YOL AÇABİLMEKTEDİR’
Sarı serum uygulanmadan evvel rastgele bir alerji testi olmadığını söyleyen Dr. Erdem, şöyle konuştu:
*Bu stil sarı serum içerisine kattığımız ilaçların özel bir alerji testi yoktur. 1-2, 5 kere yaptırırsınız, alerji gelişmeyebilir fakat 6-7’nci yaptırışta gelişebilir. Bu manada da bu noktalara dikkat edip dikkatli olmak gerekir. Her ilaç, her verildiğinde alerji gelişme ihtimali göz önünde bulundurulması gerekir.
-Sarı serum eşittir mevt olabilir. Bu manada çok dikkatli olmamız gerekir. Zira bunların yol açacağı alerjik tepki direkt vefata yol açabilmektedir. Bu manada her uyguladığımız İlaçlar ve sarı serumda, birinci kez karşılaşıyormuş, direkt alerjik tepki gelişiyormuşçasına dikkatli olmamız gerekiyor. Zira birçok uygulayıcı tarafından uygulandığı vakit, bir kısmı mevte kadar gidebilmekte.
-Bir kısmı da çeşitli hastalıklar ya da ‘seker’ dediğimiz bedende sakatlıklara yol açabilecek biçimde alerjik tepkiler göstermektedir. Bu manada sarı serumun kullanımına, kullanıcısına, kullanıldığı yere ve acil müdahale kurallarının olup olmamasına dikkat etmeliyiz.